מסע בעקבות החשמל – נהריים והטורבינות של רמת סירין

מסע בעקבות החשמל – נהריים והטורבינות של רמת סירין

אשדות יעקב זכתה לשבת במקום שברבות הימים נודעה לו חשיבות היסטורית של שני מפעלים משמעותיים, ושניהם קשורים בחשמל. האחד הוא בנהריים, והשני הוא ברמת סירין. שני המקומות נמצאים מרחק נסיעה קצר מנהרא אשדות יעקב, ואנחנו מזמינים את אורחינו לצאת למסע באזור יפיפה – בעקבות החשמל.

נהריים
שני קילומטרים מהאירוח הכפרי נהרא – תמצאו את נהר הירדן ואת הירמוך נפגשים, ושם במפגש הנהרות, במקום שבו נוצר זרם גדול – החליטו, ובצדק – להפיק חשמל. היה זה בשנת 1927, שהוחל בבניית המפעל החשוב הזה, בניצוחו של פנחס רוטנברג, האיש והאגדה.

לאחר עבודה מאומצת שאליה התגייסו אנשים רבים וטובים מהיישוב היהודי בארץ באותה תקופה – הוקמו טורבינות, סכרים ותעלות מעל מפגש הנהרות – באופן שהצליח לייצר כמות גדולה מהחשמל שסופק לערים ולכפרים בארץ ישראל דאז. במלחמת העצמאות  עם כיבוש הלגיון הירדני את המקום, הופסק המפעל האדיר ומלא החשיבות הזה.

כיום תוכלו לבקר באתר היפיפה, ולראות את הגשרים והסכרים, את הקרונות שהובילו פחם וחומרים חשובים אחרים. תוכלו לראות כאן גם את הפרחים המסודרים על גבעה מוריקה מדשא. פרחים לזכרן של שבע בנות מבית שמש, שהגיעו לטייל כאן במקום שנקרא: אי השלום, ונרצחו ע"י צלף מהצבא הירדני.

באתר תוכלו לראות גם סרטון המספק הסברים על האתר החשוב הזה, וגם לטפס על התצפיות לכיוון ארץ הירדן, ולהשקיף על הרכב הצבאי הירדני שמסייר כאן הלוך ושוב.

טורבינות הרוח ברמת סירין
כשמונה ק"מ מערבית לאשדות יעקב, על רמה בגובה של 360 מטר מעל פני הים עומדות 10 טורבינות בגובה של 30 מ', עם להבים ענקיים של 18 מטר כל אחד, והן מסתובבות ומסתובבות עם הרוח, ומייצרות חשמל. המפעל הזה הוקם ב-1993 (כ-60 שנה אחרי הקמת תחנת החשמל בנהריים).

הדרך לכאן מנהרא היא דרך יפה; ובעמידה לצד הטורבינות הגדולות ניתן לשמוע את רחש הרוח הנוצר מלהבי הטורבינות, ולהביט על הנוף היפיפה הנשקף אל עבר עמק הירדן הפורה – על שדותיו, מטעיו, יישוביו ונחליו. יפה. יפה. מומלץ.