מוזיאוני ההתיישבות בעמק בית שאן

מוזיאוני ההתיישבות בעמק בית שאן

"בית שאן… יושבת על מים רבים, מי מנוחות, ארץ חמדה ומבורכת ושבעת שמחות. כגן השם תוציא צמחה ולגן עדן פתחה". כך כתב לפני כ-700 שנה רבי אֶשְׁתוֹרִי – שהתגורר בעמק בית שאן. דבר דומה אמר על העמק הפורה והיפה גם האמורא ריש לקיש: "אם גן עדן בארץ ישראל הוא – בקעת בית שאן פתחו".

מתיישביה הציוניים הראשונים של ארץ ישראל איחרו לבוא לכאן. אם במקומות אחרים – מהנגב ועד הגליל היו כבר מקומות יישוב יהודיים, הרי ששם בבקעת בית שאן הקשו הבריטים מאוד על היהודים להתיישב. אפילו העיר בית שאן, שהייתה בעבר עיר יהודית משגשגת ומלאה בחכמי התורה, הייתה באותה עת מיושבת בערבים בלבד.

אבל, ב-1936 החליטו אנשי ההתיישבות לעשות מעשה נועז וחדשני. החוק הבריטי המיושן טען, כי אם ישנה ביישוב חומה ואם ישנו ביישוב מגדל – הרי שלא ניתן להרוס ולגרש את המתיישבים. וכך עשו החלוצים החכמים. באישון לילה הם עלו אל הקרקע של תל עמל, שנקראה אח"כ ניר דוד, והקימו במהירות חומה ומגדל. בבוקר הגיעו הבריטים – והנה… ידיהם כבולות. הרי כולם יודעים שאצל בריטים חוק – זה חוק.

וכך, התחילה ההתיישבות היהודית בעמק בית שאן, העתיד להיקרא גם עמק המעיינות, על שום מעיינותיו הרבים. כיום, ניתן ללכת ולבקר במספר יישובים בעמק, המציגים את סיפור ההתיישבות.

  • מוזיאון חומה ומגדל בניר דוד
    קיבוץ ניר דוד, שהיה היישוב הראשון בארץ שהוקם בשיטת חומה ומגדל – מציג את המוזיאון העוסק בכך. בראש ובראשונה במה שהתרחש בניר דוד, אך בתוך המסגרת הכללית של האווירה בארץ, הפוליטיקה ויישובים דומים. תוכלו לראות כאן סרטונים, לשמוע הסברים וגם לראות מוצגים רבים מאותה תקופה היסטורית. הכנסו גם אל המטבח ואל המכבסה, ששימשה במקביל גם כמקלחת חמימה, ששאבה את מימיה מהנחל הסמוך והחמים – כל ימות השנה. בחצר תראו את המזוודות והבגדים שלבשו החלוצים. ואתם מוזמנים גם לטפס למגדל השמירה ולהביט על חומת המגן עם חרכי הירי ועל הנוף היפה הנשקף.
  • מרכז המבקרים בטירת צבי
    קיבוץ טירת צבי הוקם גם הוא כיישוב חומה ומגדל ב-1937. שם הוקמה – בתוך בית הילדים לשעבר, שהפך גם למתפרה – תצוגה מקורית המציגה את ההתיישבות בטירת צבי; דרך חפצים אותנטיים ומעניינים.
  • בית הרופא במנחמיה
    מנחמיה הוקמה שנים רבות לפני יישובי חומה ומגדל כמושבה ב-1901, והיא למעשה היישוב היהודי הראשון בהתיישבות היהודית החדשה בעמק בית שאן. המרפאה שהוקמה במנחמיה, היא בית הרופא – שימשה את כל יישובי האזור (המעטים) של אותה תקופה; כמו כנרת ודגניה, שנוסדו מעט אח"כ.
    תוכלו לראות כאן חפצי רפואה מאותה התקופה ולשמוע סיפורים בעניין. כמו-כן, תפגשו חפצים ותראו סרטים המציגים את חיי האיכרים של המושבות הראשונות, שהיו שונים מאוד מתקופת הציונות של חומה ומגדל.

כשתחזרו אלינו לנהרא, מסיורכם בעמק בית שאן  ותכנסו לאשדות יעקב – זכרו שגם לקיבוץ שלנו ישנו סיפור ציוני מרתק… אך הוא – קשור לעמק אחר…