נהרא שבאשדות יעקב שוכנת במפגש הקסום שבין הגליל התחתון, עמק הירדן ועמק בית שאן. זו הסיבה שיציאה מהפינוקים שלנו אל טיולים קצרים באזור ובחזרה – היא פשוט מושלמת. הפעם, החלטנו לקחת אתכם לשני מוזיאוני התיישבות בגליל התחתון, לא רחוק מנהרא. הדרך אל המושבות הוותיקות האלה – יבנאל וכפר תבור – עוברת בדרך יפיפה, שתביא אתכם בסופו של דבר אל לב ליבן של המושבות הגליליות.
יבנאל – בית סבתא צילה
סבתא צילה התיישבה ביבנאל המושבה בבית שנבנה ב-1905. היה זה אחד מהבתים הממשיים הראשונים של המושבה הגלילית החדשה (שנוסדה ב-1901) שבתיה וחצרותיה נבנו בסיועו של הברון רוטשילד. צאצאיה של סבתא צילה עודם גרים ביישוב, וב-2014 הם יצאו לדרך בתהליך של שיפוץ והחזרת עטרה ליושנה – כדי לספר את סיפורן של משפחות האיכרים שעזבו את מזרח אירופה ואמריקה – כדי לבוא וליישב עם טפייהן ועם זקניהם את ארץ ישראל.
בבית סבתא צילה (הממוזג היטב בימות הקיץ החמים) – תמצאו פרטי מטבח ובית, כמו גם כלים ששימשו את האיכרים בעבודתם במשק. בגדים וחפצי נוי וגם צילומים ומסמכים המוצגים במצגות ובסרטון – שיכניסו אתכם להווייה של ההתיישבות היהודית הראשונית ההיא. במקום מוצגים גם פריטים שהתגלו באתר הארכאולוגי השכן – תל ינעם, שהוא למעשה יבנאל המקראית – שמעיד על כך שסבתא צילה וחבריה לא היו היהודים הראשונים שהתיישבו פה, אלא שהם באו להמשיך מסורת ארוכת שנים, שרק הופסקה לזמן מה, ובתחילת המאה ה-20 חזרה להתקיים כאן במלוא הדרה.
מוזיאון יק"א וחצרות האיכרים בכפר תבור
כפר תבור, שהוקמה ב-1901 לקחה חצר שבה ריכוז של מספר מבנים מהראשונים במושבה, ובה היא מציגה רפת ובית כנסת ובתי איכרים, שהוקפד שיישארו דומים ככל הניתן לאיך שחיו בהם פעם – על הרהיטים, השטיחים וכלי הבית שלהם. תפגשו כאן גם דמויות המציגות לבוש של פעם וסרטונים ומצגות, גרמופון ישן שמנגן מוזיקה לחתונת איכרים השמחים בחלקם. מחרשות וכלים חקלאים נוספים.
המוזיאון מציג גם את שיתוף הפעולה שנעשה בין המושבות הוותיקות של האזור ובין יק"א, שהיא החברה היהודית להתיישבות, שהוקמה ע"י הברון הירש כבר ב-1891 – תוך כדי הנצחתם של בכירי התיישבות גלילית נוספים. בין שאר המיצגים המעניינים שתראו כאן – תקבלו גם הצצה לשיעור התעמלות בית ספרי, כפר תבורי, משנת 1908…