חורבת סוסיתא

חורבת סוסיתא

כולנו מכירים את הרכב הישראלי המפורסם סוסיתא, שימי חייו היו קצרים – אולי בגלל הפיברגלס המצחיק שממנו הרכב היה עשוי, ואולי פשוט בגלל המנוע הישראלי שלא שרד מול המתחרים המנוסים הרבה יותר מארה"ב, אירופה ואסיה. בכל מקרה, חייה של העיר הקדומה סוסיתא היו ארוכים הרבה יותר מאלו של הרכב שמילא את הישראלי המצוי, באשר הוא, בגאווה גדולה.

מוזמנים לנסוע אל מרגלות רמת הגולן במזרחה של הכנרת, במרחק של נסיעה קצרה ויפה של כ-20  ק"מ אל חורבותיה של העיר הקדומה סוסיתא.

כל תקופה ושרידיה
בואו נקפוץ לרגע אל תקופת האבן והמתכת, כ-7000 שנים לפנה"ס, שכן שם מתחילה דרכו של היישוב סוסיתא. אמנם דברים כתובים לא היו בתקופה ההיא, אך ממצאים רבים התגלו באתר המעידים על חיים בכפר סוסיתא מהתקופה הזו. מאוחר הרבה יותר, בתקופה ההלניסטית (המאה השנייה לפנה"ס) נוצרה כאן עיר פוליס גדולה וענפה. במילה עיר פוליס הכוונה היא לעיר מרכזית שלה שליטה רחבה ביישובים ובנמלים שמסביב – שהתפזרו במזרח הכנרת ובגולן.  וכעיר פוליס היו בעיר מקדשים, בתי מרחץ, שווקים, תיאטרון, ביצורים ועוד ועוד מבנים פרטיים וציבוריים. חלק גדול משרידי המבנים האלה ניתן לראות עד היום בגן הלאומי סוסיתא.

תקופה קצרה שלטו בעיר אפילו החשמונאים הגיבורים שלנו. אך, בתקופה הרומית הסתיים שלטון החשמונאים ועבר ביד אכזרית לידי הרומאים כחלק מהמצור והקרבות של המרד הגדול; ועל כך מספר יוספוס פלביוס ארוכות.

זמן רב עבר מאז המרד הגדול ובתקופה שחזרו היהודים לאזור בסמוך למלחמת העצמאות – הקימו כאן הסורים מוצב, וממנו היו תוקפים תדיר את הקיבוץ עין גב שנמצא ממש מתחת לסוסיתא. המצב הזה הופסק לאחר קרב רציני, כאשר המוצב נכבש ע"י ישראל והשקט חזר לסביבה. בין שאר השרידים של העיר הקדומה, ניתן לפיכך לראות גם את הביצורים הרבים והתעלות של המוצב.

כיום, תוכלו לראות שרידים רבים מהתקופות השונות, וגם נופים מהממים שמתגלים מהמצוק המדהים הזה. כנרת, גליל וגולן מתגלים מכאן ביופי רב. החפירות כאן ממשיכות כל הזמן; ולמעשה ב- 2017 בזמן צילומי אוויר התגלה כאן פרצוף ענקי שמסותת בסלע של המצוק. וזהו, כאמור, רק אחד מהפריטים המרתקים של הגן הלאומי סוסיתא.

מומלץ בחום לנסוע ולראות בעצמכם.